Akkrum.net over naar Noordoost.nl
Akkrum.Net over naar Noordoost.nl

Na ruim twintig jaar neemt Paul Hettinga afscheid van de lokale nieuwssite Akkrum.net. Hij startte met zijn website rond het feestjaar Simmer 2000. Alex J. de Haan van Persbureau Noordoost in Heerenveen neemt de website rond de jaarwisseling over. Als journalist wil hij de nieuwsvoorziening in zijn woonplaats Akkrum en in buurdorp Nes graag vergroten. Trouwe lezers hebben de afgelopen weken al flink wat meer nieuwsberichten van zijn hand voorbij zien komen. Eerder nam Noordoost.nl het initiatief voor de lokale nieuwssite DeSintNykster.nl, waarvan de redactie in nauwe samenwerking met Harry Nota van stichting Dorpsblad De Zakenman wordt gevoerd.

Het plan om te stoppen met Akkrum.net volgt op de verhuizing van Paul Hettinga naar Heerenveen. De binding met zijn dorp is nog er wel maar de berichtgeving werd door de verhuizing minder groot, zo ervaart hij. Als journalist leverde Alex de Haan de afgelopen jaren al met enige regelmaat nieuwsberichten. Hij ziet meer nieuws voorbijkomen dan de inwoners van Akkrum en Nes nu via de reguliere media krijgen voorgeschoteld. ,,Het nieuws ligt op straat. Iedereen ziet het, maar niet iedereen weet het fijne ervan of kent de feiten. Als journalist probeer je de antwoorden te achterhalen op de vragen die bij de inwoners van beide dorpen leven.’’

Noordoost.nl in Heerenveen is momenteel druk met de bouw van een compleet nieuwe site bezig. Webontwikkelaar Peter Wouda komt met een opmaak in krantenstijl. Hij bouwde al eerder websites voor lokale nieuwsmedia. Op Akkrum.net-nieuwe-stijl komen zoveel mogelijk rubrieken en ook informatie van de bestaande site komen terug. Sport, zakelijk nieuws en alle andere onderwerpen krijgen een plekje op de nieuwe site. Daarmee ontstaat ruimte voor sportclubs en verenigingen om bijvoorbeeld hun wekelijkse (wedstrijd-)nieuws te brengen.

Een nieuwsbrief voor abonnees op de vrijdag biedt leesvoer voor het weekend. Pier van der Heide van de Stichting Akkrum Ald en Nij zal regelmatig berichten met foto’s voor de rubriek Uit de Oude Doos maken.

Het maken van een nieuwe versie van Akkrum.net vergt de nodige inspanning, aldus Peter Wouda. Vooral de verhuizing van de duizenden berichten en foto’s wordt nog een behoorlijke klus. ,,We willen liefst zo’n beetje alles meenemen, want het zou zonde zijn als twintig jaar historie verloren gaat.’’

Logo: Paul Hettinga/Foto: Noordoost.nl