Pas op voor ransomware-besmetting!
Pas op voor ransomware-besmetting!

De laatste tijd is de besmetting van computers door gijzelsoftware veel in het nieuws. Zowel pc's van particulieren als bedrijven in een groot aantal landen zijn inmiddels besmet geraakt. Deze besmetting geschiedt via bestanden die via mail worden verspreid. Als dit bestand wordt geopend dan zal deze software 1 of meer computers binnen het netwerk besmetten. Na verloop van tijd zal de computer niet meer werken en er zal een melding op het beeldscherm komen dat er met bitcoins een bedrag overgemaakt moet worden om de computer weer aan de praat te krijgen

 

Om besmetting te voorkomen dient u zeer voorzichtig te zijn met het openen van bijlagen die via mail binnenkomen, ook als de mails van bekenden komen. Een up-to-date antivirus-programma is sterk aan te raden.  Ook is het aan te raden regelmatig backups te maken van uw bestanden en die op een andere computer of in de cloud te bewaren. Mocht uw computer dan toch besmet raken, dan kunt u altijd nog een backup terughalen.

Is de computer besmet, dan is het advies om niet te betalen! U kunt aangifte doen, maar de kans dat de dader gepakt wordt is klein. Dan rest er niets anders dan de computer helemaal leeg te halen, en als u een backup gemaakt hebt deze weer terug te zetten.