10080652 400 koeien mist10073053 400 noorwegen schapen

's Werelds mooiste foto van de land- en tuinbouw in 2010 is gemaakt door fotograaf Alex J. de Haan van Persbureau Noordoost in Heerenveen. De Internationale Federatie van Agrarische Journalisten (IFAJ) maakte tijdens het wereldcongres in Canada de winnaars bekend van de IFAJ Photo Star Prize.

Nederland kwam ijzersterk uit deze fotocompetitie tevoorschijn. Alex J. de Haan won in twee van de drie categorieen: productie en landschap. Bovendien riep de jury zijn foto van een man met schapen, gemaakt in Noorwegen, uit tot de allerbeste agrarische foto van het afgelopen jaar. Een foto van koeien in de mist veroverde de prijs in de categorie landschap. Beide foto's werden gepubliceerd in het Agrarisch Dagblad.

Een andere Nederlandse fotograaf Twan Wiermans uit Cadier en Keer kreeg in dezelfde categorie een eervolle vermelding voor zijn foto 'in beweging', afgedrukt in het Agrarisch Dagblad. Uit dertig landen deden fotografen mee aan de competitie.

De Haan is de derde fotograaf uit Nederland die de IFAJ Photo Star Prize in de wacht sleept. Hans Menop uit Barchem (in 2009) en Marcel van den Berg uit Altfors (2003) gingen hem voor.

 

Toelichting:

Eerste prijs in de categorie Productie en 's werelds mooiste foto van de land- en tuinbouw in 2010

Zeezout voor Noorse schapen

Elke twee weken komt veehouder Harald Skore uit het Noorse Grosdalen zijn schapen inspecteren. Tegelijkertijd trakteert hij ze op zeezout, dat hij over een kale rots uitstrooit. De 85 schapen, die in groepjes in het Strynegebergte lopen, eten er direct van. Hij noteert ook de oornummers van de schapen en lammeren en controleert thuis of de kudde nog compleet is. De schapen zijn van zoon Per Ivar Skore, die het veehouderijbedrijf van hem heeft overgenomen. Drie boeren laten in totaal 250 schapen op zo'n negenhonderd meter hoogte in de bergen rond Grosdalen lopen. Ze brengen de dieren medio juni, als de sneeuw is verdwenen. Medio september worden de kuddes weer opgehaald, want dan valt de winter weer in.